Bona part de la tasca de l’Aula d’Idiomes és posar en valor i promoure el coneixement i ús de les llengües que, en el panorama lingüístic global, disposen de menys poder. És sabut que a l’estat espanyol són unes quantes les llengües que s’han vist minoritzades a causa d’un procés de substitució lingüística al territori en què es parlaven. Aquesta setmana, tenim l’ocasió de celebrar dues d’aquestes llengües, la basca i la gallega. I és que s’apropen dues dates assenyalades per les seves comunitats lingüístiques, i hem pensat que des de la Comunal podíem aprofitar l’avinentesa per fer-nos ressò de les commemoracions que es duran a terme des dels seus territoris, de la següent manera:

        • La primera serà proper divendres 14 de maig, en què La Comunal acollirà l’arribada de la Kutxa Bira, una caixa (kutxa) que està viatjant per diferents localitats, tot unint Euskal Herria amb la diàspora basca. L’Aula d’Idiomes participarà de l’acte de benvinguda que es farà a aquesta kutxa que guardarà els anhels i il·lusions del poble basc. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l’associació Iparra Hegoa que, a partir de la reflexió «hem de posar la vida al centre, i també el poble» ha proposat que la kutxa vagi viatjant per tots aquells racons en els quals es parla el basc tot recollint, en forma de missatges, els desitjos i reivindicacions de cada indret. La rebuda està sent molt bona, ja que ha funcionat com a alternativa a les tantes iniciatives a favor de la llengua basca que han hagut de ser cancel·lades per la pandèmia.
        • La segona celebració es produirà el dilluns 17 de maig, que és el Dia de les Lletres Gallegues, ja que coincideix amb el dia en què, l’any 1863, Rosalia de Castro va publicar Cantares gallegos, data que es considera que, d’alguna manera, la cultura gallega va renéixer. A Galícia, és una data ineludible, i porten 11 anys consecutius de manifestacions en defensa de la llengua gallega sota el lema Queremos GalegoEn l’edició d’enguany, que homenatja la poeta Xela Arias, des de la Comunal farem una jornada de reivindicació de la llengua i la cultura gallegues a través de les paraules, la música i l’audiovisual. Donarem a conèixer de prop aquesta autora, poeta, traductora, editora i professora, en especial, els últims anys de la seva vida. A més, posarem a debat la situació lingüística actual a Galícia. 

Vine a La Comunal i apropa’t a les realitats lingüístiques i culturals de les llengües basca i gallega! Tens dues cites amb nosaltres: el 14 de maig a les 19 h, i el 17 de maig a les 18 h.