Aquestes són les deu paraules que, en base als usos observats a la premsa, proposaven l’Institut d’Estudis Catalans i Observatori de Neologia (UPF) com a neologisme de l’any 2019. 

 

D’entre aquests termes, com cada any, se’n triarà un perquè sigui discutit per la Secció Filològica com a candidat per al diccionari normatiu. Del 2014 al 2018, s’han anat escollint, respectivament, els mots esteladadron, vegà/–ana, cassolada sororitat. Quin serà aquest any? Encara no ho sabem, perquè la votació amb prou feines ha començat. Ara bé, les xarxes enguany se n’han fet molt de ressò, ja que un dels potencials neologismes del 2019 ha resultat ser força polèmic. Es tracta de l’acrònim “mena”, acceptat pel diccionari terminològic Termcat, que s’ha considerat estigmatitzador. Des de l’Aula d’Idiomes, vam explicar la nostra posició en aquest article.

Vista l’allau de crítiques que havia generat aquesta proposta, Afers Socials ha acabat sol·licitant que es retirés aquesta paraula de la tria popular, tot compartint el document “Recomanacions sobre el tractament informatiu de la infància i adolescència tutelada per l’Administració” (publicat el novembre del 2019), que aconsella explícitament evitar les sigles “MENA”. 

 

 

No sempre que es qüestionen les coses s’arriben a canviar. En canvi, en aquest cas, el debat ha estat escoltat, i els ens responsables de la iniciativa han actuat en conseqüència. En el comunicat que han emès conjuntament, afirmen que de vegades hi ha paraules que acaben adquirint connotacions que hom els atorga que, tanmateix, “no són fruit de la forma de la paraula sinó de la manera com s’utilitza, o, encara millor, de la percepció perversa d’un col·lectiu social tristament real”. Això sí, insisteixen a defensar el rigor amb què s’ha dut a terme el procés de selecció, i empenyen els mitjans de comunicació que tinguin en compte el debat que s’ha produït entorn a aquest tema. En acabat, conten el final feliç: s’ha retirat “mena” com a candidat a neologisme de l’any. El substitueix el mot “bicitaxi”. 

 

IEC